Това, което нанасяме върху кожата си е толкова важно, колкото и това, което ядем. Кожата абсорбира до 60% от химикалите в продуктите и след което те влизат в директен контакт с кръвоносната система, което може да има огромно здравословно и хормонално въздействие и последствия. Ние не само излагаме себе си на риск, като използваме вредни химикали, но и околната среда. Знаейки тези неоспорими факти, специалистите по грижа за кожата са съставили списък на следните вредни съставки и ние от AYAN® напълно сме съгласни с него.

ПАРАБЕНИ

КАКВО СА? Консерванти на ниска цена за предотвратяване на развитието на микроби в козметични продукти, които съдържат значителни количества вода. Най-често използваните парабени са: метилпарабен (Е218), етилпарабен (215), пропилпарабен (Е216), бутилпарабен (Е209).

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ?: Лосиони, шампоани, балсами, почистващи препарати за лице и душ, скраб и други.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Абсорбират се през кожата и косата и могат да нарушат работата на ендокринната система, нормалната хормонална функция и да засегнат цялото тяло.

ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ

КАКВО СА? Овлажняващи средства за омекотяване на кожата и косата.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Шампоан, балсам, кремове против стареене, лосион за тяло, спирали, червила и др.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Образуват водоотблъскващ филм, който нарушава естествената имунна бариера на кожата и косата, вследствие на това те губят способността си да дишат и да отделят токсини. Това може да доведе до появата на акне и други кожни заболявания като екзема, преждевременно клетъчно стареене и други.

СИНТЕТИЧНИ БАГРИЛА

КАКВО СА? Химически съединения използвани за промяна на цвета или за придаване на специфичен нюанс.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Сапуни, лосиони, гелове за душ, кремове за лице, шампоани и др.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Запушват порите и могат да доведат до акне или значително да повишат риска от чувствителност и дразнене.

СИЛИКОНИ

КАКВО СА? Голям клас суровини, които придават на продуктите копринена, лесно разнасяща се и луксозна текстура, заради способността им да запълват пукнатини.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Шампоани, балсами, кремове за хидратиране.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Водоустойчиви са и образуват плътна бариера върху кожата и косата, което компаниите използват като ефекта на дълготрайна хидратация. Тази бариера спомага за задържането на мръсотия, бактерии, себум, мъртви кожни клетки и други и така се появява акне или може да забави производството на нови клетки. Силиконите са трудни за отстраняване.

СИНТЕТИЧНИ АРОМАТИ

КАКВО СА? Синтетични химикали с ароматни вещества, посочени като „парфюм“.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Дезодоранти, парфюми, грим, шампоани, слънцезащитни кремове, кремове за лице, продукти за грижа за тяло, за бебета и други.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Чувствителност на кожата, обриви, дерматити, кашлица, пристъпи на астма и мигрена, могат да засегнат централната нервна система, причинявайки депресия, хиперактивност и други поведенчески проблеми.

ПРОПИЛЕНГЛИКОЛ

КАКВО Е? Добива се от петрол и е вискозна, безцветна течност, почти без мирис. Използва се като овлажнител, което означава, че е съставка, която се добавя към козметиката за да увеличи задържането на влага в кожата и косата. Други приложения са: като съставка за кондициониране на кожата, средство за намаляване на вискозитета, разтворител и ароматизатор.

КЪДЕ СЕ СРЕЩА? Продукти за лице, хидратиращи кремове, сапуни за баня, шампоани, балсами, дезодоранти
НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Има свойството да остава на повърхността на кожата и след опит за изплакване, след което кожата реагира, като става изсъхнала и суха и е необходим отново хидратиращ продукт, който отново въздейства на кожата като я прави все по-суха и тя изисква повече влага. Така се поставя началото на един така неблагоприятен цикъл. Известно е също, че причинява алергични реакции, обриви и екземи.

МИНЕРАЛНО МАСЛО

КАКВО Е? Наричан още течен петрол, течен парафин, парафиново масло и бяло минерално масло и се произвежда от нефт при дестилацията му за производството на бензин. Той е евтин, без мирис, безцветен и лек, не се окислява и може лесно да се съхранява дълго време.

КЪДЕ СЕ СРЕЩА? Продукти за лична хигиена, от бебешко олио до грим и от лосиони за тяло до кремове срещу студ като хидратираща съставка, за насърчаване на гладкостта и мекотата на кожата.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Той създава бариера над кожата и може да повлияе на водния баланс на кожата, изхвърлянето на нечистотии и може да доведе до акне.

PEG – Полиетилен гликол

КАКВО Е? Полиетилен е най-често срещаната форма на пластмаса и когато се смесва с гликол, се използва широко в козметиката като сгъстител и омекотител. Други функции на PEGs са като емулгатори, които помагат на съставките на водна основа и тези на маслена, да се смесват правилно, а също и като съставка за подобряване на попивните свойства на продукта, което позволява както добри, така и лоши съставки да се абсорбират по-бързо в по-дълбоки части на кожата.

КЪДЕ СЕ СРЕЩА? Шампоани, дезодоранти, кремове за околоочен контур, паста за зъби, почистващи препарати за лице и други.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Може да намали нивата на влагата на кожата и да ускори стареенето на кожата.

SLES и SLS

КАКВО СА? Натриев лаурет сулфат (SLES) и натриев лаурил сулфат (SLS) са разяждащи химически детергенти и пянообразуващи съставки.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Шампоани, продукти за измиване на тяло и лице, душ гелове и други пянообразуващи продукти.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Дразнят кожата, очите и дихателните пътища, а също така имат способността лесно да проникват през дермалните слоеве и да влязат в кръвта.

ФОРМАЛДЕХИД

КАКВО Е: Безцветен, силно миришещ газ, използван за предотвратяване на растежа на микроби в продукти на водна основа. Производителите на продукти за грижа за кожата избягват течните комбинации на формалдехид и използват клас химикали, които бавно освобождават формалдехид с течение на времето, докато се разграждат. Най-често използваните освобождаващи формалдехиди в индустрията за лична хигиена са Bronopol, Imidazolidinyl, Urea, DiazolidinylUrea, DMDM Hydantoin, Quaternium-15

КЪДЕ СЕ СРЕЩА? Продукти за изглаждане на косата, бебешки шампоан, сапун за тяло, измивна козметика за тялото, козметика за боядисване и други.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Може да се абсорбира през кожата и да води до рак и алергични кожни реакции.

ФТАЛАТИ

КАКВО СА? Те са дибутилфталат (DBP), използван като пластификатор в продукти като лакове за нокти и диетилфталат (DEP), използвани като разтворител и фиксиращо средство в аромати и диметилфталат (DMP), използвани в спрейове за коса, за да се избегне втвърдяване на косата, като им се позволи да образуват гъвкав филм върху нея.

КЪДЕ СЕ СРЕЩАТ? Продукти за кожата и за лична хигиена.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ: Могат да нарушат ендокринната система и са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

 

ПОЛУЧИ 10% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩА ПОКУПКА НА AYAN® ПРОДУКТИ ОТ ОНЛАЙН МАГАЗИНА НИ

АБОНИРАЙ СЕ ЗА ОНЛАЙН БЮЛЕТИНА НА AYAN®